Natječaj za dodjelu potpore
"Živi svoje snove" - II. izdanje

ZAKLADA LJILJANA PRANJIĆ – ŽIVI SVOJE SNOVE, Kneza Mislava 10/1, Zagreb (u daljnjem tekstu: Zaklada) u skladu sa Zakonom o zakladama (NN br. 106/18, 98/19, 151/22), na temelju svoje nadležnosti iz članaka 10. i 16. Statuta Zaklade i Pravilnika o mjerilima i postupku dodjele potpora, odlukom Upravnog odbora Zaklade od 27. lipnja 2023., raspisuje dana 29. lipnja 2023.

 

NATJEČAJ ZA DODJELU POTPORE „ŽIVI SVOJE SNOVE“

 

Zaklada je osnovana sa svrhom promicanja nematerijalne ostavštine Ljiljane Pranjić, promicanja vrijednosti slobode i autentičnosti te pružanja podrške ljudima za ostvarivanje njihovih snova, ideja i želja kroz natječaje u programu „Živi svoje snove“.

 

Fond za potpore po ovom natječaju iznosi 10.000,00 EUR.

Dodijeliti se može jedna ili više potpora.

O dodjeli potpore odlučuje Komisija za natječaje.

 

 • Tko su prijavitelji

 

Prijavitelji mogu biti punoljetne osobe, državljani RH.

Prijavitelj može za potporu prijaviti sebe, ali i drugu osobu kojoj želi pomoći u realizaciji njezine želje.

Prijavu za maloljetnu osobu ispunjava roditelj ili staratelj.

 

 • Tko su primatelji

 

Punoljetne i maloljetne osobe, državljani RH koji zbog svojega stanja (materijalnog, ekonomskog, zdravstvenog, socijalnog ili drugog) nisu u mogućnosti bez pomoći potpuno ili djelomično ostvariti neku želju, ideju ili san.

 

 • Kriteriji za dodjelu

 

Prilikom ocjenjivanja pristiglih prijava i donošenja odluke o dodjeli potpore, Komisija procjenjuje:

 • održava li prijava duh i vrijednosti Zaklade
 • ima li za realizaciju prijave dovoljno sredstava
 • radi li se o ideji, želji ili snu koji će unaprijediti kvalitetu života i/ili zdravlje primatelja, omogućiti mu stjecanje novih znanja ili vještina, korisnih iskustava i sl.
 • hoće li realizacija potpore utjecati pozitivno na živote drugih osoba u okolini, na zajednicu, okoliš i sl.

 

 • Upute prijaviteljima

 

Prijavitelji Zakladi trebaju dostaviti sljedeće obavezne dokumente:

 1. Dopis pod nazivom „Prijava na natječaj  za dodjelu potpore Živi svoje snove“, vlastoručno potpisan, u kojem su navedeni podaci o prijavitelju i primatelju (ako je primatelj druga osoba) i to kako slijedi:
 • ime i prezime
 • datum rođenja
 • adresa prebivališta
 • kontakt telefon
 • kontakt e-mail adresa, ako postoji
 1. Kratki životopis primatelja,  vlastoručno potpisan (do pola stranice teksta).

 

 1. Obrazloženje prijave, vlastoručno potpisano - detaljan opis ideje, želje ili sna i kako će to unaprijediti život primatelja (do jedne stranice teksta).

Svakako sugerirajte pravnu osobu (tvrtku, udrugu, agenciju, organizaciju i sl.) za realizaciju ideje, želje ili sna. S tom pravnom osobom ne smijete biti u obiteljskom ili poslovnom odnosu.

 1. Izjava da je prijavitelj suglasan s pravilima natječaja i objavom rezultata, vlastoručno potpisana.

 

 1. Izjava o istinitosti datih podataka, vlastoručno potpisana.

 

 1. Preslik osobne iskaznice prijavitelja te preslik osobne iskaznice primatelja (ako je primatelj druga punoljetna osoba). Ako prijavu podnosi roditelj/staratelj za maloljetnu osobu, potrebno je priložiti Izvod iz matične knjige rođenih (datum izdavanja nije propisan).

 

Neobavezni dokumenti:

 1. Preslik druge dokumentacije kojom se potvrđuju navodi iz obrazloženja (npr. fotografije, medicinska dokumentacija, preporuke, novinski članci, potvrde, molbe i sl.)

 

Komisija može zatražiti dodatne podatke i dokumentaciju u postupku donošenja odluke o dobitniku potpore.

 

 • Načini dodjele sredstava

Sredstva se dodjeljuju na sljedeće načine ili njihovom kombinacijom:

 • primateljima se novac neće isplaćivati izravno, već će se isti koristiti za plaćanje troškova pravnim osobama u svrhu realizacije sna, ideje ili želje primatelja, i to u visini iznosa sredstava kako je odobreno
 • isplaćivanjem novčane potpore dobitniku ili zakonskom zastupniku ako se radi o djetetu, za djelomično ili potpuno financiranje aktivnosti povezanih s realizacijom odobrene potpore

 

Po jednom natječaju može biti više dobitnika ukoliko su osigurana sredstva.

U slučaju isplate novčane potpore Zaklada će zatražiti i javno objaviti dokaze da su isplaćena sredstva namjenski iskorištena.

 

 • Završne odredbe

 

Zadnji dan za podnošenje prijava je 29. srpnja 2023. NAPOMENA: ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA PRODUŽEN JE DO 15. RUJNA 2023.

Prijave se zaprimaju u pisanom obliku na mail Zaklade zakladaljiljana@gmail.com s naznakom „Prijava na natječaj“ ili poštom na adresu ZAKLADA LJILJANA PRANJIĆ, Kneza Mislava 10/1, 10000 Zagreb.

Ukoliko se prijava s dokumentacijom šalje elektronskim putem, dokumenti moraju biti skenirani s vlastoručnim potpisom.

Valjane su i bit će razmatrane samo prijave koje sadrže propisanu dokumentaciju i koje su pristigle u propisanom roku.

Dobitnici potpore bit će osobno obavješteni o rezultatima natječaja (mailom i/ili telefonski), a svi ostali podnositelji prijava rezultate natječaja i ukupan dodijeljeni iznos moći će vidjeti na internetskoj stranici Zaklade.

Rezultati natječaja i dobitnici bit će javno objavljeni.

 

Upraviteljica Zaklade

RANKA MRAKOVIĆ

Rezultati prvog natječaja
"Živi svoje snove"

Prvi natječaj zaključen je 20. veljače 2023. i Komisija za natječaje je odabrala pet primatelja potpore u okviru programa "ŽIVI SVOJE SNOVE".

 

Dodijeljeno je ukupno 2.550,79€.

 

U nastavku upoznajte primatelje potpore Zaklade Ljiljana Pranjić, a svim donatorima od srca hvala na potpori. Zahvaljujući vama, Zaklada nastavlja ostvarivati svoju svrhu - realizirati ideje, želje i snove!

 

 

 

EMA BOLJEVČAN

 

"Da, najbitnije je zdravlje i najbitnije je živjeti, ali za mene živjeti znači svirati."

 

Iza Eme je mnogo godina ljubavi i strasti prema violini, što se rijetko vidi kod tako mlade osobe. Na fotografiji je još malena, ali se jasno vidi predanost, posvećenost i ljubav prema sviranju, gdje god, kad god i usprkos svemu. Da se naježiš!

 

Ema je danas aktivna maturantica. Bila je koncert majstor simfonijskog orkestra, godinama išla na državna natjecanja, članica je udruge Krijesnica, sudjelovala je u bezbroj humanitarnih akcija...

 

Prije godinu dana s violine je prešla na violu i trebao joj kvalitetan instrument za prijemni za Glazbenu akademiju. To je njezin san. Zato smo odlučili financirati iznajmljivanje viole, a kada prođe prijemni, kreće se u izradu ručno rađene viole i tu ćemo osigurati velik dio cijene.

SANELA ŠKARICA

 

„Ne želim ići na ekskurziju jer će mama opet morati raditi dva posla“.

 

To je bila rečenica na kojoj smo se svi raspali. Svih šestero što čitamo prijave za natječaj. I odlučili smo da Sanelin maleni mora ići na putovanje sa školom, kud puklo da puklo!

 

Sanela je izgubila supruga zbog bolesti i morala uzeti slabije plaćeni posao da bi se mogla bolje brinuti za djecu i biti više s njima. Tako su mnoge stvari postale luksuz - od školskih izleta do nove torbe, od odlaska u kino do odjeće i proslave za prvu pričest....

 

I naravno da smo odlučili uskočiti! Sanela ima i kćerkicu pa smo za nju odlučili nabaviti romobil koji si jako želi. A pomogli smo i u što ljepšem doživljaju Prve pričesti njezinog sina.

 

Jer to je Sanelin san - djeci pokloniti doživljaje i što češće gledati njihov osmijeh! <3

PAOLA SUPANC

 

"Naravno da sam puna dilema i strahova, ali to me sigurno neće zaustaviti da ostvarim svoj cilj i san do kraja."

 

Iza Paole nisu lake godine - borba protiv boleštine, teški rezovi loših navika i odnosa, brige samohrane majke... Zato je unazad nekoliko godina počela kuhati ideju o promjeni profesije i traženju posla koji će je ispunjavati, oplemeniti, unijeti sreću i uživanje u život. 

A to nije lako s 55 i zato, RESPECT!

 

Upravo su ta želja za pozitivnom promjenom te Paolin elan, dinamičnost i snaga volje u nama upalili lampice. Čitajući njezinu prijavu, odmah nam se činilo da kod nje nema "neću, ne mogu, ne znam kako". Pomislili smo da je ovakva priča baš ono za što bi i Ljiljana navijala punog srca te smo odlučili uskočiti.

 

Otkad smo joj javili da želimo pokriti preostale rate grooming tečaja koji je upisala, razmijenili smo nekoliko mailova i jedan poduži telefonski poziv. I znate što je sjajno? Što smo tada još bolje opipali dubinu njezine posvećenosti i entuzijazma. I ooogromne zahvalnosti. Valjda je stoput napisala i rekla "hvala"!

 

SUZANA DERONJA

 

Suzanin životni san je prestati mucati, prestati se bojati da nešto ne može reći. I to je nešto što je prati i koči cijeli život. I nije nam pisala samo ona, već i njezin brat pun podrške i ljubavi, samo da bude siguran da smo je čuli i osjetili koliko je to opterećuje. I stvarno jesmo.

 

Varaždinski VaLMod centar ima program terapije mucanja, a kad su čuli priču o programu "Živi svoje snove" i Suzanin slučaj, ponudili su veliki popust na terapiju i na tome im beskrajno hvala! Tako je to kad se dobro još boljim vraća, a toliko toga što radimo unutar Zaklade ima upravo takav učinak.  

 

A Suzana... Suzana je zaplakala kad smo joj javili da je jedna od dobitnica. Onako, baš iz srca! Uz popust koji smo dobili, mogli smo joj osigurati iznos čitave terapije!

SNJEŽANA RUSIJAN

 

“Moj je san da mi dečki nauče pisati i vide svemirska prostranstva”. 

 

Snježanini dečki imaju 9 i 7 godina i obojica boluju od terminalne progresivne mišićne distrofije Duchenne. Ona i suprug suočavaju se s mnogo izazova, ali Snježana ima snagu majke koja će srušiti sve što je potrebno da bi osigurala lakši život svojoj djeci. Bruno ju je opisao riječima: "Sklonite se, stiže The Mama!" 

 

Vito je stariji, ide u školu s još tri prijatelja u razredu, a poklonili smo mu tablet s pisalom koji će mu pomoći u razvijanju vještine pisanja. A može ga koristiti i za igranje. 

Teo je mlađi i njemu je, uz distrofiju, dijagnostiran i autizam. Ne voli gužve, ali je Brunu zagrlio kad im je donio poklon. 

 

A za svemirska prostranstva uskočila nam je Gordana Ruso iz Astronomskog društva Višnjan, koja je za dječake ponudila poseban posjet Zvjezdarnici uz vodstvo, bez buke i gužve, te mogu birati žele li dnevnu ili noćnu sliku neba na dlanu. I to besplatno.

 

E to je ta čarolija, kad jedno dobro djelo za sobom vuče drugo. Od srca hvala! <3